+36 (20) 355 6000

EnglishEnglish
Családok számára elérhető kedvezmények és állami támogatások 2021-ben

CSOK: A családi otthonteremtési kedvezmény, egy vissza nem térítendő támogatás, melyet új vagy használt lakás vásárlására, új lakóingatlan építésére vagy meglévő ingatlan bővítésére lehet igénybe venni. Meglévő és vállalt gyermekekre egyaránt igénybe lehet venni. Az árván maradt unokáikat nevelő/örökbefogadó nagyszülők is igényelhetik. A támogatás lehetséges összege függ a gyermekek számától és attól, hogy új vagy használt ingatlanra szeretnék fordítani. A felvehető maximális összeg 10 millió forint.

CSOK-hitel: A CSOK-hitel az állami kamattámogatásnak köszönhetően 3 százalékos fix kamatozású. A kedvezményes hitelt csak a legalább két gyermeket nevelő, vagy vállaló családok igényelhetik, akkor, ha a CSOK-ot is felvették. Kétgyermekes szülők legfeljebb 10, három gyermekesek (3 gyermeket vállalók) 15 millió forintnyi CSOK-hitelt vehetnek fel, függetlenül attól, hogy új vagy használt ingatlanra szeretnék-e fordítani. Ezen hitelekre kedvezményesek a közjegyzői díjak.

Falusi CSOK: A CSOK egy speciális, csak egyszer elérhető formája a falusi CSOK, mely külterületi tanyákon és meghatározott kistelepüléseken érhető el használt lakóingatlan vásárlásával egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre, valamint meglévő lakóingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére. A támogatás mértéke maximum 15 millió forint.

A családok jelzáloghitelének tőke csökkentése: Ez egy kevésbé ismert támogatási forma. A 2018. január 1-től megszületett 3. gyermek, vagy 2019. július 1-től már a második gyermek megszületése esetén is elérhető lakáscélú, vagy építési jelzáloghitel-tőkecsökkentés. A két vagy több gyermeket nevelő szülők, ha ingatlanjukat ilyen hiteltartozás terheli, az adósság csökkentése érdekében vissza nem térítendő állami támogatást vehetnek igénybe. Azok az örökbefogadók is igényelhetik, akik 2019 július elsején vagy azt követően fogadtak örökbe olyan gyermeket, aki 2019 július elseje előtt született.

Többgenerációs otthonteremtés támogatása: A tetőtér beépítésre lehet igénybe venni a támogatást.Aki beépítené szülei, vagy nagyszülei házának tetőterét, az erre a célra igényelhet vissza nem térítendő támogatást. Ez egy gyermeknél 600 ezer forintot, kettőnél 2,6 millió, három gyermek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió forintot jelent. Emellé igényelhető lesz a 3%-os kamattámogatott hitel is, mely 2 gyermek esetén 10 millió forint, 3 gyermek esetén pedig 15 millió forint. Így ezzel az új támogatási formával összesen akár 25 millió forinthoz is hozzájuthatnak a családok.

Babaváró hitel: A maximum 10 millió forintig igényelhető babaváró hitel, az első 5 évben kamatmentes, melyet a gyermekvállalás előtt álló házaspárok vehetnek igénybe. A szabadfelhasználású, ingatlanfedezet nélküli kölcsönt legfeljebb 20 éves futamidőre vehetik fel a gyermekvállalásra készülő házaspárok. A hitelfelvétel feltétele, hogy a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, és hogy az egyik házastársnak rendelkeznie kell legalább 3 éves folyamatos TB jogviszonnyal, amiben legfeljebb 30 nap megszakítás van.

5 százalékos ÁFA az új lakásokra: 2021. január 1-től a lakások, házak esetében ismét 5 százalék az építés áfája. Az 5 százalékos adókulcs alá azok az ingatlanok esnek, amelyeknek építési engedélyét 2019. év végéig kiadták, valamint azok, amelyek műszaki átadása 2021. január elseje után történik. A törvény szerint új ingatlan áfája akkor 5 százalék, ha többlakásos lakóingatlan (társasházi lakás) esetében a 150 négyzetmétert, míg egylakásos családi ház esetében a 300 négyzetmétert nem haladja meg a hasznos összes alapterületet.

0 százalékos ÁFA CSOK-os vásárlás esetén: Azok számára, akik 2021. január elsejétől, új építésű lakás vásárlására, vagy új ingatlan építtetésére a CSOK-ot is igénybe veszik, a vásárlás vagy az építtetés áfamentes lesz. A gyakorlatban ez úgy nézni ki, hogy a bankfiókban a CSOK igénylésével egy időben az áfamentességet is megigényelhetik, és abban az esetben, ha valóban jogosultak a CSOK-ra, akkor az áfát már meg sem kell fizetniük, ugyanis annak rendezését az állam vállalja magára. Akik inkább saját maguk szeretnének építkezni, nekik az áfamentesség helyett az áfa visszaigénylés lesz elérhető. Azaz 2021 január elseje után az önerős építkezések esetén a telekár áfájából és az építési költségek áfájából maximum 5 millió forintot utólag visszaigényelhetnek.

Illetékmentesség CSOK igénylés esetén: A korábban felsorolt könnyítések mellett, még egy nagy segítség lesz januártól azoknak, akik CSOK igényléssel szeretnének új, vagy használt ingatlant vásárolni, ugyanis számukra a 4%-os vagyonosodási illeték elengedésre kerül, vagyis ezeknek a családoknak nem fogják kiszabni az illetéket.

Felújításra 50 százalékos visszatérítés, maximum 3 millió forint: Lakóingatlanok felújítására a legalább egy gyermeket (már a 12. hetet betöltő magzat is annak számít) nevelő családok a felújítási költségek 50 százalékát, de maximum 3 millió forintot igényelhetnek vissza. A támogatás a 2021 január elseje után induló felújítások esetén nyújt segítséget. A támogatásra azok jogosultak, akikkel a 25 évnél fiatalabb gyermekük együtt él. Ha az illető megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékkal él, akkor nincs korhatár. Akik nem rendelkeznek kellő mennyiségű önerővel a felújítás elvégzéséhez, maximum 6 millió forint összegű, 3 százalékos kamatozású lakás felújítási hitelt tudnak igényelni, ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amely a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét. Ezt a hitelt 10 éves futamidőre lehet igényelni a bankokban.

Forrás: www.gyal.hu